Drožďová pomazánka z cizrny

V tomto případě samozřejmě není použito běžné droždí, které není pro tělo příliš prospěšné, ale droždí lahůdkové, což jsou neaktivní sušené kvasnice, které v těle nevyvolávají nežádoucí kvašení. Pokud máte rádi chuť droždí, věřím, že si tuto surovinu zamilujete a využijete i do jiných pokrmů. Lahůdkové droždí hledejte v obchodech se zdravou výživou.

Suroviny:     /3-4 porce

Příprava:     / 1 hodina 

Cizrnu přes noc namočíme, druhý den slijeme a zalijeme čistou vodu. Přidáme menší kousek řasy, kmín a vaříme v tlakovém hrnci ca 45 minut. Pokud nemáme tlakový hrnec, vaříme v normálním do změknutí, cca 1,5 hodiny. Po uvaření slijeme vodu z vaření, ale ještě ji schováme. K cizrně s řasou přidáme pokrájenou a osmaženou cibulku a sůl. Vše rozmixujeme a přidáváme zpět vodu z vaření do požadované hustoty. Podle chuti můžeme přidat více droždí.

Rady a tipy: 

  • Cizrnu můžete samozřejmě použít i z plechovky, vím, že to sice může někdo kritizovat, ale já říkám, že lepší jsou luštěniny z plechovky, než žádné :-) Navíc pro začátečníky bývají luštěniny z plechovky méně nadýmavé. Hodí se, když spěcháte, anebo jednoduše chcete mít pomazánku hned, protože do zítra už to nevydržíte :-)
  • Domácí pomazánka je vhodná také pro děti, které začínají jíst chlebík, samozřejmě že v takovém případě by se do přípravy nedala sůl.
  • V lednici vydrží bez problémů přibližně 3 dny.