Falafel z červené řepy s mátou a kuskusem

Falafel je bezmasý pokrm, který pochází z Egypta. Jedná se o smažené kuličky, které se vyrábí většinou z cizrny. Důležitou součástí falafelu je římský kmín, který mu dodá tu správnou chuť. Jako přílohu …kuskus s čerstvě nasekanou mátou. Tradiční falafel se smaží v oleji, upečte ho v troubě a tak si ho můžete vychutnat bez zbytečného tuku.
Budeme potřebovat (na 1 plech):

  • 1 plechovka cizrny (můžete použít i suchou cizrnu, kterou necháte nabobtnat přes noc ve vodě)
  • 1 uvařená červená řepa
  • 1 cibule
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • 1 vejce
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky sušeného zázvoru
  • mouka na zahuštění (použila jsem pohankovou)
  • kuskus
  • šťáva z poloviny citronu
  • 1 lžíce medu
  • čerstvá máta
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl 
Postup: Cizrnu bez vody, nakrájenou červenou řepu, nakrájenou cibuli a sezamová semínka vhodíme do mixéru a rozmixujeme na jemnou hmotu. Přidáme vejce, kmín, zázvor, sůl a mouku (množství mouky závisí na velikosti řepy, kterou jste použili). Těsto by mělo mít takovou konzistenci, aby Vám šly rukou tvarovat kuličky. Kuličky klademe na plech vyložený pečícím papírem.Ještě ho trošku potřete olivovým olejem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů, cca 30 minut. Mezitím si do mísy nasypeme kuskus, zakápneme olivovým olejem, přidáme citronovou šťávu, med a zalijeme malým množstvím horké vody. Přikryjeme pokličkou a necháme kuskus nasáknout. Upečený falafel naservírujeme na talíř a podáváme s kuskusem, do kterého jsme nasekali čerstvou mátu.
Dobrou chuť