Omáčka z červené čočky s rajčaty, cibulí a paprikou

Suroviny:    / 4 porce

  • 150g červené čočky neloupané
  • 4 bílé papriky
  • 3 středně velké cibule
  • 1 rajčatový protlak bez cukru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 zarovnaná PL mořské řasy nori (vločky)
  • rostlinný olej
  • oregano, bazalka, sůl

Příprava:    / 2h namáčení čočky / 30 minut vaření

Nejdříve si dáme vařit čočku. Po dvou hodinách namáčení ji propláchneme, vložíme do čisté, neosolené vody ,přisypeme nori vločky a vaříme do měkka (cca 30 minut). Libovolně pokrájenou cibuli osmahneme do zlatova, poté přidáme nakrájenou papriku a společně smažíme ještě pár minut, až paprika změkne a také lehce zezlátne. Čočku po změknutí nesléváme, necháme ji v hrnci i se zbytkem vody, do hrnce k ní přidáme směs cibule a paprik, protlak, utřené stroužky česneku, oregano bazalku a vaříme ještě 5 minut. Poté vše rozmixujeme ponorným mixérem a je to. Na talíři posypeme čerstvou sekanou bazalkou.

Rady a tipy:

Jako příloha se k omáčce nejlépe hodí těstoviny amarantové, nebo žitné.

  • Možná se divíte, že jsou v receptu použité protlaky a ne čerstvá rajčata.  V zimě ale žádná dobrá rajčata nejsou, proto se protlak hodí. Zároveň můžete místo protlaku použít loupaná rajčata v plechu. V obou případech radím brát například od italského výrobce, kdy se rajčata zpracovávají v zemi jejich sklizně a zralé. Nemusí se tak použít tolik chemie na udržení trvanlivosti rajčat při jejich převozu k nám.
  • Omáčka je vhodná jak k obědu, tak k večeři.