Zlepšete svou paměť s těmito potravinami

Vstupujete do místnosti a zapomenete, co jste chtěli dělat? Máte potíže při zapamatování si telefonních čísel nebo nákupního seznamu? Nebojte se – je tu něco, co můžete udělat pro zlepšení paměti.

 

V tomto článku najdete tipy, které potraviny vám pomohou zachovat a dokonce zlepšit paměťové schopnosti.

Co můžete udělat pro zlepšení paměti?

Snídaně nastartuje mozek

Podle studie provedené na Harvardské univerzitě si lidé, kteří si dopřávají vydatnou a zdravou snídani, pamatují více a jsou více ostražití. Náš mozek se skládá z 100 miliard „hladových buněk“, které neustále potřebují, pro svou základní činnost, přísun energie a denně spotřebovávají asi 20-30 % denní dávky kalorií, které tělu dodáváme. Je velice důležité jíst potraviny bohaté na složené uhlohydráty, které tělo pomalu tráví. Do této skupiny potravin patří především celozrnné pečivo (bohaté na vlákninu), mléko a ovoce (jablka, banány).

Potraviny bohaté na omega-3 jsou nezbytné pro správnou funkci mozku

 

V dnešním světě je důležité zvýšit konzumaci omega-3 mastných kyselin, které tělo potřebuje pro řádné fungování buněk a nemůže je vyrábět samo. Pomáhají regulovat operace mozkových signálů a uvolňovat hormon, jako například serotonin. Hlavním zdrojem jsou ryby (losos, sleď, ústřice, sardinky, pstruh, tuňák, treska či makrela), zelená listová zelenina či lněné semínko.

Antioxidanty neutralizující volné radikály

Radikály se do těla dostávají z ovzduší, smaženými potravinami či rentgenovými přístroji. Jsou to nestabilní molekuly, které napadají a ničí buňky lidského těla.

Potraviny bohaté na antioxidanty jsou ovoce, zelenina, zelený čaj. Obsahují celou řadu vitamínů a minerálů a také koenzym Q10.

Zařaďte do svého jídelníčku tyto potraviny:

  • Zdroj vitamínu C – brokolice, citrusové plody, ovoce

  • Zdroj betakarotenu – mrkvová šťáva, sladké brambory, melouny

  • Zdroj vitamínu E – oleje z pšeničných klíčků, ořechy

  • Zdroj anthocyaninů – většina druhů ovoce a zeleniny podporujících paměť mají červenou či fialovou barvu, především jsou to borůvky, třešně a lilek

  • Zdroj quercetinu – jablka, především červená, hroznové víno

  • Zdroj kyseliny listové – špenát, brokolice nebo řepa

Zdroj

25.8.2017
od Renata Bachtíková